U razgovoru s roditeljima: iskustva roditelja djece različite dobi

  • Naslovna
  • U razgovoru s roditeljima: iskustva roditelja djece različite dobi

Javno predavanje: "U razgovoru s roditeljima: iskustva roditelja djece različite dobi" vodi Izv. prof. dr. sc. Ivana Macuka u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru u srijedu 16. veljače, 2022.  u 18.00 sati

Roditeljska uloga je jedna od najzahtjevnijih životnih uloga koja istovremeno može biti vrlo ispunjavajuća, ali i vrlo zahtjevna i stresna. Roditeljstvo danas obilježavaju brojne društvene promjene te su današnji roditelji suočeni s drugačijim očekivanjima, pritiscima i zahtjevima u ispunjavanju svoje roditeljske uloge u odnosu na roditelje prijašnjih generacija. Dinamika suvremene obitelji, očekivanja i težnje roditelja danas, suočavanje s izazovima pandemije, rapidan tehnološki razvoj i dostupnost različitih informacija o roditeljstvu samo su neki od čimbenika koji mogu oblikovati subjektivan doživljaj roditeljske uloge. U Hrvatskoj su vrlo rijetka istraživanja u kojima su u fokusu roditelji, a osobito kvalitativna istraživanja koja su usmjerena na subjektivna iskustva i brige roditelja djece različite dobi. 

U ovom predavanju će se prikazati rezultati kvalitativnog istraživanja provedenog u sklopu institucionalnog projekta Sveučilišta u Zadru pod nazivomRoditeljstvo danas: iskustva i izazovi“ u kojem se roditeljstvo razmatra kao dinamičan proces koji ima svoje razvojne faze ovisno o dobi djeteta. Cilj istraživanja je bio zahvatiti osobna iskustva i izazove roditelja djece različite dobi, roditelja djece u ranom i kasnom djetinjstvu, adolescenciji i već „odrasle“ djece. Kvalitativno istraživanje se provelo u različitim regijama Hrvatske (u Splitu, Zadru, Biogradu na Moru, Benkovcu i Varaždinu) te je sudjelovalo ukupno 103 roditelja (90 majki i 13 očeva) u 16 fokus grupa. U prikazu  rezultata provedenog istraživanja detaljno će se razmotriti specifične teme roditelja djece različite dobi uz kategorizaciju njihovih osobnih iskustava i izazova.

Dokumenti

TP 2022 poster.pdf
TJEDAN PSIHOLOGIJE - MACUKA 2022.pdf