JAVNO PREDAVANJE ZA RODITELJE: Nije lako biti roditelj: usponi i padovi. Svakodnevni izazovi roditelja. Što dovodi do osjećaja sagorijevanja u roditeljskoj ulozi?

  • Naslovna
  • JAVNO PREDAVANJE ZA RODITELJE: Nije lako biti roditelj: usponi i padovi. Svakodnevni izazovi roditelja. Što dovodi do osjećaja sagorijevanja u roditeljskoj ulozi?
JAVNO PREDAVANJE ZA RODITELJE:   Nije lako biti roditelj: usponi i padovi. Svakodnevni izazovi roditelja. Što dovodi do osjećaja sagorijevanja u roditeljskoj ulozi?

Roditeljska uloga je izuzetno dragocjena, ali i vrlo zahtjevna životna uloga. Izazovi s kojima se roditelji danas suočavaju tijekom odgoja vlastite djece su brojni i različiti. Što razlikuje današnje roditelje od roditelja prijašnjih generacija, koji su to posebni pritisci u roditeljskoj ulozi s kojima se roditelji danas suočavaju su neka od pitanja koja će se razmotriti u ovom predavanju. Današnje trendove u odgoju djece možemo opisati kroz tzv. intenzivno roditeljstvo i prezaštićivanje djece koje stavlja novu vrstu pritiska na roditelje, ali i na njihovu djecu. Razmotrit će se pitanja kako pronaći ravnotežu u roditeljskoj ulozi, oduprijeti se nerealnoj težnji da se bude savršen roditelj i prihvatiti da smo 'dovoljno dobri roditelji'? Kroz predavanje će se pojasniti tzv. roditeljski perfekcionizam koji se očituje u visokim ciljevima roditelja i strahu od neuspjeha u roditeljstvu te kako roditeljski stres može dovesti do osjećaja sagorijevanja u roditeljskoj ulozi. Pojasnit će se razlika između 'običnog' stresa i roditeljskog sagorijevanja, simptomi roditeljske iscrpljenosti, te posljedice takvih osjećaja na roditelja, dijete (djecu) i supružnika. Vezano uz navedene podteme predavanja ukratko će se prikazati rezultati istraživanja provedenog u sklopu institucionalnog projekta Sveučilišta u Zadru pod nazivom 'Roditeljstvo danas: iskustva i izazovi' u kojem je sudjelovalo 1025 roditelja iz Hrvatske. U istraživanju su se zahvatila osobna iskustva i izazovi roditelja djece u ranom i kasnom djetinjstvu, adolescenciji i već 'odrasle' djece.

16. TJEDAN PSIHOLOGIJE 

PREZENTACIJA: Nije lako biti roditelj: usponi i padovi