Izazovi roditelja tinejdžera

  • Naslovna
  • Izazovi roditelja tinejdžera
Izazovi roditelja tinejdžera

Ivana Macuka, Rozana Petani, Ina Reić Ercegovac, Danijela Božić, Ivana Tucak Junaković, Ana Šimunić (2022). Izazovi roditelja tinejdžera. 22. Dani psihologije u Zadru, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru, 26.-28. svibnja 2022., Zadar.

IZAZOVI RODITELJA TINEJDŽERA 

Sažetak:

Roditeljska uloga je jedna od najzahtjevnijih životnih uloga koja istovremeno može biti vrlo ispunjavajuća, ali i vrlo izazovna i stresna. Osobito ulaskom djece u adolescenciju većina roditelja zamjećuje promjene u odnosu i komunikaciji s djetetom. Istraživanja u ovom području navode da tijekom tog razdoblja i roditelji i tinejdžeri izvještavaju kako se osjećaju manje uzajamno bliskima. Je li uistinu razdoblje djetetove adolescencije za roditelje jedno od najizazovnijih faza roditeljstva, koje brige i izazove imaju roditelji te koji su razlozi nesuglasica između roditelja i djece, samo su neka od pitanja koja smo postavili roditeljima tinejdžera u ovom istraživanju. Dinamika suvremene obitelji, očekivanja roditelja, suočavanje s izazovima pandemije, rapidan tehnološki razvoj i dostupnost različitih informacija o tinejdžerima i roditeljstvu su neki od čimbenika koji mogu oblikovati subjektivan doživljaj roditeljske uloge. U Hrvatskoj su vrlo rijetka istraživanja u kojima su u fokusu roditelji, a osobito kvalitativna istraživanja koja su usmjerena na subjektivna iskustva i brige roditelja djece različite dobi. 

U ovom radu će se prikazati rezultati kvalitativnog istraživanja provedenog u sklopu institucionalnog projekta Sveučilišta u Zadru pod nazivom „Roditeljstvo danas: iskustva i izazovi“ u kojem se roditeljstvo razmatra kao dinamičan proces koji ima svoje razvojne faze ovisno o dobi djeteta. Cilj ovog istraživanja je bio zahvatiti osobna iskustva i izazove roditelja djece u ranoj adolescenciji. Kvalitativno istraživanje se provelo u različitim regijama Hrvatske (u Splitu, Biogradu na Moru, Benkovcu i Varaždinu) te je sudjelovalo ukupno 26 roditelja (20 majki i 6 očeva) u 4 fokus grupe. U prikazu rezultata provedenog istraživanja detaljno će se razmotriti ključna pitanja koja su postavljena roditeljima tinejdžera uz kategorizaciju specifičnih tema, a odnose se na njihov subjektivni doživljaj roditeljstva, izvore zadovoljstva i brige u roditeljskoj ulozi, te mišljenje kako je biti roditelj danas u odnosu na ranije generacije roditelja. Također će se prikazati analize odgovora o korištenim odgojnim postupcima te ključnim problemima koje roditelji navode u komunikaciji s djetetom i razlozima sukoba s djetetom. 

Dokumenti

DANI PSIHOLOGIJE - MACUKA 2022.pdf